22/6/08

Ψηφιακή Ελλάδα

Ζούμε στην εποχή της πληροφόρησης. Στην εποχή της αναζήτησης και της εύκολης πρόσβασης στη γνώση. Εμείς, η γενιά του 21ου αιώνα ζούμε σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς, αλλάζοντας τη ζωή μας συνήθως προς το καλύτερο. Παντού γύρω μας βλέπουμε έντονη την παρουσία της, ζούμε σε μια Ψηφιακή Ελλάδα. Αυτό το διαπιστώνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το κινητό μας, ακούμε μουσική από το mp3 player μας, συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, ελέγχουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο...
Η Τεχνολογία έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας. Όταν γεννηθήκαμε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν μηχάνημα ακριβό και σπάνιο. Πλέον το συναντούμε παντού γύρω μας. Τώρα η εγκυκλοπαίδεια φαίνεται ξεπερασμένη και δύσχρηστη, αφού με ένα κλικ έχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες πηγές γνώσης και πληροφοριών. Αντί να παίρνουμε τηλέφωνο για να πληροφορηθούμε σχετικά με κάποια μουσική παράσταση ή κάποιο έργο στο σινεμά μπορούμε απλά και γρήγορα να τα αναζητήσουμε στο διαδίκτυο. Βλέπουμε βίντεο, εικόνες, παίζουμε, ή ακόμα κάνουμε και φίλους μέσω των διαφόρων κοινωνικών δικτύων. Πλέον είναι δυνατό να χειριστείς ακόμη και τις υποθέσεις σου με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες μέσα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή μέσω του προσωπικού υπολογιστή.
Βέβαια, ιδιαίτερα εμείς οι "μικροί" πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι παρ' όλη τη χρησιμότητά του, το διαδίκτυο ελοχεύει πολλούς κινδύνους Άμα είμαστε όμως προσεκτικοί και ακολουθήσουμε της παρακάτω οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε μόνο προς όφελός μας.

  1. Δεν πρέπει ποτέ να δίνουμε στοιχεία όπως το όνομά μας, το τηλέφωνό μας, τη διεύθυνσή μας, το σχολείο μας ή οτιδήποτε άλλο που θα βοηθούσε κάποιον να μας βρει ή/και να επικοινωνήσει μαζί μας. Καλό είνα να θυμόμαστε πάντα ότι οι άνθρωποι στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αυτοί που σας λένε.
  2. Να θυμόμαστε πάντα πως μπορεί να αισθάνόμαστε «αόρατοι» όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο, όμως ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει οπότε ας είμαστε προσεκτικοί και ας μήν κάνουμε ενέργεις για τις οποίες μπορεί να μετανοιώσουμε αργότερα και για το οποίο μπορεί να υποστούμε συνέπειες.
  3. Το να συναντάς κάποιον που γνωρίσες από το internet, χωρίς την άδεια των γονιών σου είναι επικίνδυνο.
  4. Αν δούμε στο internet κάτι που μας κάνει να αισθάνόμαστε άβολα ας φύγουμε αμέσως από αυτή την ιστοσελίδα. Αν λάβουμε κάποιο μήνυμα που φαίνεται εχθρικό, δεν απαντάμε. Και στις δύο περιπτώσεις να θυμόμαστε ότι δεν φταίμε εμείς για αυτό , αλλά θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς για αυτό που έγινε.
  5. Καλό θα ήταν να γίνει μια γόνιμη συζήτηση με τους γονείς μας για το τι θα μας άρεσε αλλά και το τι θα πρέπει να βλέπουμε στο internet κατά την γνώμη τους. Να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για σωστή χρήση των υπολογιστών και να μην παραβούμε αυτά που έχετε συμφωνήσει να κάνουμε.
(Για παρόμοιες συμβουλές δείτε εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: