10/4/08

Νεοχώρι Πηλίου

Το χωριό μου, το Νεοχώρι του Πηλίου απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από το Βόλο, την πρωτεύουσα το νομού Μαγνησίας και δεσπόζει σε υψόμετρο 500μ. στην καταπράσινη φύση του κεντρικού Πηλίου.
Δυστυχώς πέρυσι το καλοκαίρι το όνομα του χωριού μου ακουγόταν για ένα και μόνο λόγο, την τεράστια πυρκαγιά που μετέτρεψε μέσα σε λίγες μέρες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, πλατανιών και καλλιεργειών σε παρανάλωμα του πυρός.
Στα βυζαντινά χρόνια το Νεοχώρι που τότε ονομαζόταν Λαη άκμασε όπως μαρτυρούν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα. Δυστυχώς όμως μετά ερημώθηκε για να ζήσει ξανά περίοδο ακμής μετά την Τουρκοκρατία και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Εκείνα τα χρόνια το Νεοχώρι ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια του Πηλίου, με πληθυσμό μεγαλύτερο των 1000 κατοίκων.
Τώρα αν και με λιγότερους μόνιμους κάτοικους (περίπου 350) συνεχίζει να σφύζει από ζωή, αφού είναι η πρωτεύουσα του δήμου Αφετών, που εκτός από το Νεοχώρι περιλαμβάνει και τα χωριά Αφέτες, Άφησσο, Καλαμάκι και Συκή. Εκτείνεται από τον Παγασητικό ως το Αιγαίο και περιλαμβάνει αρκετούς μικρούς οικισμούς. Έντονο είναι και το θρησκευτικό στοιχείο, αφού εκτός απ' την παμπάλαια εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού υπάρχει πλήθος ξωκκλησιών, τα περισσότερα απ' αυτά εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου. Από το Νεοχώρι εξορύσσονται οι περίφημες πέτρες Πηλίου και πολλοί απ' τους κατοίκους δουλεύουν στα λατομεία γύρω απ' το χωριό. Το Νεοχώρι έχει όμορφα μεγάλα σπίτια με ευρύχωρες αυλές που αγναντεύουν τον Παγασητικό και τη γύρω περιοχή .

Αξίζει να επισκεφτείτε :

  • Την πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια
  • Το Φράγμα 'Παναγιώτικο'
  • Την μονή της Παναγιάς της Πλάκας
  • Την σκεπαστή βρύση
  • Το πέτρινο γεφύρι
  • Την ταβέρνα 'Κένταυρος
  • και φυσικά να περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού

Δεν υπάρχουν σχόλια: