25/4/08

Μ.Σάββατο


Από το συναξάρι: Τω αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την ΘΕΟΣΩΜΟΝ ΤΑΦΗΝ και την εις ΑΔΟΥ ΚΑΘΟΔΟΝ του Κυρίου και Σωτήρος ημών ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ εορτάζομεν, δι' ών της φθορας το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιώνιαν ζωήν μεταβέβηκε.

Δηλαδή : Γιορτάζουμε την κάθοδο του Χριστού στον Άδη και το βράδυ την ανάσταση του Κυρίου

Στην εκκλησία: Το πρωί έχουμε την "πρώτη ανάσταση". Ο ιερέας ρίχνει βάγια στο εκκλησίασμα, ψέλνοντας
«Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι.»
Το βραδυ έχουμε τον όρθρο της Αναστάσεως. Όλοι κρατώντας λαμπάδες ακούν το "δεύτε λάβετε φως" και παίρνοντας το φως της Αναστάσεως βγαίνουν έξω να ψάλλουν ξάνά και ξανά το Χριστός Ανέστη (10 φορές)με τις καμπάνες να χτυπούν ασταμάτητα στέλνοντας το μύνημα σ΄όλη τη γη!
Μετά μπαίνουμε στο ναό να κάνουμε τη θεία Λειτουργία του Πάσχα όπου στο τέλος πολλοί κοινωνούν και πριν φύγουν για τα σπίτια τους, ακούν τον μοναδικό κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κάθε φορά που ακούγεται το "Ανέστη Χριστός" οι πιστοί απαντούν " ΑΝΕΣΤΗ¨υψώνοντας τις αναμένες λαμπάδες τους .Στο γυρισμό για το σπίτι προσέχουν να μη σβήσει το άγιο φως στις λαμπάδες και στα φαναράκια των παιδιών.Μόλις φτάσουν στο σπίτι κάνουν το σημείο του σταυρού με τον καπνό της λαμπάδας πάνω από την πόρτα του σπιτιού .

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατο πατήσας, και τις εν τοις μνημασι ζωην χαρισάμενος...

Έθιμα: Πολλά απ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα που πετάνε τα παιδιά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικά λίγο διαφορετικά έθιμα ( πηγές : υπουργείο Τουρισμού, ιστοσελίδα ANT1, ο σερβιτόρος της Εύβοιας, inarcadia)

  • Στην Κύθνο, το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του "συχώριου", δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει "διαβάσει" ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.
  • Στην Πάτμο, το βράδυ πριν από την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα στις 3 το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες και από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.
  • Στην Κέρκυρα, Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία - φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα.
  • Στην Κρήτη πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λέει το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει γιατί το θεωρούσαν για καλό. Ξυπνούσαν ακόμα και τη νύχτα να πάνε να την χτυπήσουν.
  • Στο Λεωνίδιο η Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και με λαμπρότητα . Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Είναι μοναδική η αίσθηση που νιώθει κανείς αντικρίζοντας τις γλώσσες φωτιάς από τα αναμμένα κουρελάκια να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα. Κάθε μια από τις ενορίες του Λεωνιδίου προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και με πλήθος βεγγαλικών, βαρελότων και άλλων πυροτεχνημάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου. Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα από ντόπιους ναυτικούς που πιθανόν εμπνεύστηκαν από παρόμοιο έθιμο ασιατικής χώρας.
  • Στο Πήλιο, τις Σποράδες, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, το βράδυμετά την Ανάσταση οι πιστοί μπαίνουν ξανά στο ναό αφού γίνει το έθιμο 'άρατε πύλας' .Ο ιερέας και οι πιστοίμπαίνουν στο ναό μετάτο διάλογο μεταξύ του ιερέα ( συμβολίζει το Χριστό) και ενός επιτρόπου που συμβολίζει τον Άδη. Οι πόρτες είναι κλειστές και ο παπάς, απ΄ έξω, φωνάζει στον επίτροπο και σε αυτούς που είναι μέσα:
"Αρατε πύλας άρχοντες ημών
και εισελεύσεται ο βασιλεύς της Δόξης".
Οι από μέσα ρωτάνε:
"Και τις εστί ο βασιλεύς της Δόξης;"
Τότε ο ιερέας, κοπανάει την πόρτα, την ανοίγει βίαια και μπαίνει θριαμβευτικά μέσα στο Ναό, λέγοντας:
"Κύριος δυνατός και κραταιός,ούτος εστίν ο βασιλεύς της Δόξης". Το συγκεκριμένο έθιμο το έζησα και γω φέτος με την οικογένειά μου. Μάλιστα επειδή είχε πολύ κρύο οι περισσότεροι δεν βγηκαν καθόλου έξω και έτσι έμειναν μέσα και έκαναν τον Αδη (μεταξύ σ'αυτούς η μητέρα μου και η γιαγιά μου)!

Όπως ξέρουμε ο Χριστός αναστήθηκε Κυριακή πρωί, στις εκκλησίες όμως γιορτάζουμε την Ανάσταση το Σαββατο τα μεσάνυχτα, με το που ξεκινά η Κυριακή, η καινούρια μέρα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: