23/4/08

Μ.Τετάρτη

Από το συναξάρι: "Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη, της αλειψάσης Τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι οι θειότατοι Πατέρες εθέσπισαν, ότι πρό του σωτηρίου Πάθους μικρόν τούτον γέγονε".

Δηλαδή: Το πρωί τιμάμε το μύρο που άλειψε στα πόδια του Ιησού η πόρνη που μετάνοιωσε για την αμαρτωλή ζωή της (όπως και το βράδυ της Μ.Τρίτης), ενώ το απόγευμα θυμόμαστε τον Ιερό Νιπτήρα. Ο Χριστός γεμάτος ταπείνωση πλένει τα πόδια των μαθητών - δουλειά που έκαναν οι δούλοι-, δείχνοντάς τους ότι ο καθένας μας πρέπει να ταπεινός, να τιμά και να σέβεται τους συνανθρώπους του.

Στην εκκλησία: Το πρωί ψέλνεται το τροπάριο της Κασσιανής. Το απόγευμα γίνεται το μυστήριο του Ευχελαίου και μετά μπαίνουμε στον εορτασμό της Μ.Πέμπτης.

Στο σπίτι: Ετοιμάζουμε το σπίτι για την Ανάσταση (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνήθως τέτοια μέρα ασβεστώνονται τα σπίτια).

Ήξερες ότι: εις ανάμνηση του Ι.Νιπτήρα οι βυζαντινοί αυτοκράτορες και μετέπειτα οι πατριάρχες έπλεναν τα πόδια 12 υπηκόων τους. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: